Hurghada, Egypten, Afrika

Hotell: Hotel Arabia Beach Resort
När: En vecka i mars 2001
Resebyrå: Apollo
Flygtid ca 5h

FAKTA EGYPTEN
Huvudstad: Kairo
Statsskick: republik
Yta: 1 002 000 km2
Invånarantal: 69,3 miljoner (2003)
Språk: arabiska är officiellt språk
Religion: muslimer 90%, kristna 10%
Längsta flod: Nilen
Högsta berg: Katrina (2637 m ö h)
Läs- och skrivkunnighet: 47-62% (vuxna)
BNP/Invånare: 1353 USD (2002)
Mer info

Hotellet

Vårt första intryck av hotellet var iof inte det bästa, men det blev iaf bättre under veckan. Det började med att vi fick det absolut sämsta rummet på hela anläggningen. Men vi sa till efter första natten och fick en nytt rum med jättefin utsikt. Hotellet ligger fint på stranden, med två vikar in. Runt dessa vikar är de två största hotellkomplexen byggda. Det finns en tredje som ligger bakom området, och där är det också billigare att bo (Bel Air). Mellan de två stora finns alla restauranger, receptionen och poolen bl a. Poolen är stor, men det är en saltvattenpool och den var rätt kall när vi var där. Det var varmare att bada i de små vikarna. Och i havet kan man ju också snorkla, det finns mycket att titta på i vattnet.

Hotellet har flera restauranger, varav de flesta är för dyra att äta på om man inte har betalt för halvpension innan (se mer under TIPS). Men gillar ni pizza så kommer ni vara nöjda ändå (godaste Margeritan jag ätit var faktiskt på deras italienska restaurang).

Red Sea Dolphin

Detta var nog den mest onödiga utflykten vi gjorde. Red Sea Dolphin är en glasbottnad katamaran, och jag har för mig att det kostade 40-50 USD per person för en 1½ timmes utflykt. Den första och sista halvtimmen gick åt till att ta sig ut till revet resp. hem. Halvtimmen däremellan fick man gå ner en kvart i pontonerna för att se lite av havsbotten genom glasrutorna. Ja, just ja... man fick ju en 50 cl vattenflaska oxo...

Luxor

Torsdagens utflykt var en av Apollos egna, en heldagstur som kostade 75 USD. Vi åkte mitt i natten eftersom det tar 6 timmar att åka dit med bussen. Det skulle iof gå fortare om man slapp åka i en konvoj med massor av andra bussar, men det var ju också en upplevelse i sig.

De ställen vi besökte var Karnaktemplet, Luxortemplet, Hatshepsuttemplet, Konungarnas dal och Memnons kolosser. Allt var intressant, men det blev nästan lite väl mycket tempel att se, särskilt kändes det så mot slutet av dagen.

Eftersom solen är VÄLDIGT stark här nere, så är både solhatt, solskydd och massor av vatten att rekommendera.

Giftun Island

På lördagen följde vi med på ännu en av Apollos utflykter, kanske den härligaste på hela veckan. En heldag ute till havs med sol, bad och snorkling. Har man riktigt tur så kan man träffa på delfiner som vi gjorde. Lunchen tillagar dom på båten och allt kostade endast 22 USD.

Tips och råd inför resan

  • Att åka till Egypten är inte liktydigt med magsjuka, trots att många tror det. Vi åt tabletterna Docidus (apoteket) och hade inga problem alls. Men var naturligtvis lite försiktig med vad ni stoppar i er.

  • Håll hårt i bagaget när ni kommer ut från flygplatsen, för annars tar någon egyptier det för att "hjälpa till" att dra det 50 meter till bussen, och han vill ha betalt förstås...

  • Om ni vill äta middag på hotellet, se till att uppgradera frukosten till en halvpension, för annars finns det bara en restaurang som är prisvärd. Dom har iof väldigt goda pizzor (för 30 kr och uppåt). På de andra restaurangerna kostar det mellan 100-120 kr för maten, dryck tillkommer. Dvs 100 kr om ni går till receptionen och köper en kupong, 120 kr om ni betalar direkt till restaurangen...

  • En annan sak med hotellet är att man inte får ta in mat och dryck som man köpt någon annanstans. Men dom säger bara till ifall ni visar det öppet (plastkasse) när ni går in på hotellet, så ha med er en väska om ni ska ut och handla. För det är oerhört mycket billigare att köpa vatten etc inne i Hurghada än på hotellet.

  • Ta hellre Giftun Island utflykten än Red Sea Dolphin. Upplevelserna var mycket härligare, utflykten längre, mat och snorklingsutrustning ingick och priset var lägre. Red Sea Dolphin kändes som en turistfälla i jämförelse.

  • När ni ska åka in till centrum så är det mycket billigare att ta en minibuss än en taxi, eftersom det är privatpersoner som kör dom sträckvis. För en sträcka ska ni betala max 1 dollar, inte mer (iaf inte när vi var där). Dom kommer att försöka lura er, men stå på er. Detta gäller iof för det mesta, dom gillar att lura oss turister, så ge aldrig mer för något ni vill ha än det NI tycker det är värt.