Bad Gastein, Österrike, Europa

Hotell: Hotell Salzburger Hof
När: En vecka i juni 2003
Resebyrå: STS Alpresor
Bussresa med 3 extra nätter på hotell:
Hotell Ramada i Berlin, Mövenpick Hotell i Prag och Hotell Freizeit In i Göttingen

FAKTA ÖSTERRIKE
Huvudstad: Wien
Statsskick: förbundsrepublik
Yta: 83 858 km2
Invånarantal: 8,1 miljoner (2002)
Språk: tyska
Religion: 75% katoliker, 5% protestanter
Längsta flod: Donau (250 km)
Största sjö: Neusiedlersjön
Högsta berg: Grossglockner (3798 m ö h)
BNP/Invånare: 30 820 USD (2003)
Mer info

Hotellen

Alla hotellen vi bodde på var riktigt fina. Det enda vi hade otur med var det i Malmö (First Hotel Garden), och det var då inte kvaliteten på hotellet utan det faktum att vi fick ett rum mot den mest trafikerade vägen. Vilket antagligen inte hade gjort något om det inte hade varit skolavslutning och alla studenter åkte runt och tutade till typ tre på natten. Vilket var lite jobbigt eftersom vi skulle upp vid halv fem.

Hotellet i Berlin var alldeles nytt och jättefint, med röda skinnfotöljer och genomskinliga handfat.

Mövenpick Hotel var stort och det var uppdelat i två delar, där del 2 låg mycket högre på sluttningen så man fick ta deras bergbana upp. Vi som bodde i den nedre delen åkte upp ändå för att titta på utsikten, och prova bergbanan förstås.

Berlin

Den sightseeing vi fick av Berlin var främst ifrån bussen. Vi åkte förbi Brandenburger Tor på avstånd (det var Kristi Flygare så dom hade stängt av en massa gator). Sedan åkte vi förbi en massa andra sevärdheter som var värda att ta en närmare titt på, men som vi inte hann, bl.a judiska museet, riksdagsbyggnaden och TV-tornet med sin snurrande restaurang. Men vi fick i alla fall se resterna av muren på nära håll.

Prag

I Prag fick vi vår sightseeing till fots, vilket gjorde att vi såg lite mer av staden. Vi fick en väldigt kunnig svensktalande guide som visade oss bl.a Prags vackra kulturhus (tror jag det var), judiska kyrkogården, rådhustorget med den astronomiska klockan och Vaclavplatsen. Tyvärr hann vi aldrig se Karlsbron eller slottet, så vi får nog återvända hit en annan gång. Men däremot hann vi shoppa lite.

Lunchen var inplanerad i resan och den åt vi på U Fleku, vilket är världens äldsta restaurang med eget bryggeri (1400-tal). Där fick vi typisk tjeckisk mat såsom knödel, fläskkött och sauerkraut med deras eget goda öl till.

Gasteinerdalen

Eftersom Badgastein främst är ett skidparadis, så är det rätt lite turister som besöker det på sommaren, vilket också betyder att det är färre saker öppna då, t.ex så öppnar kasinot först vid midsommar och det finns bara en lift öppen, och då bara varje hel timme. Men det är väldigt vackert här på sommaren, så det gör inte så mycket.

Badgastein är uppdelat på tre platåer, med väldiga höjdskillnader emellan. Vårt hotell ligger på den högsta platån, ca 1220 m.ö.h. På mellersta platån ligger byns centrum, och på den nedersta ligger golfbanan, ca 870 m.ö.h. Det finns många vackra promenader att ta i och runt Badgastein, vilket gör att man snabbt förbränner all god mat man äter. :-)

En av dagarna besteg vi Stubnerkogel, vi klättrade upp till mellanstationen (1785 m.ö.h), vilket var tillräckligt jobbigt för mig. Hade solen inte varit så stark så hade jag kanske klarat mig hela vägen upp om jag hade fått vila lite emellan, men nu tog vi liften upp sista biten istället, dvs till 2 248 m.ö.h. Annars kan man ta liften både upp och ner och ta promenaden på bergkammen istället, en lite enklare promenad. Iaf har dom en restaurang däruppe med god och prisvärd mat. Kom ihåg att ta med en vattenflaska, solhatt och en extra tröja.

En annan promenad vi gjorde var till Bad Hofgastein. En lätt men ganska lång promenad utmed ån som rinner mellan byarna. Vägen går bl.a rakt igenom ett område där korna går lösa, men när vi var där var det så varmt att dom bara låg och vilade i skuggan, förvisso precis bredvid vägen. Hem åkte vi med bussen.

STS har guidade promenader varje dag som man kan hänga med på, så en dag tänkte vi att vi skulle följa med på en sådan. Den vi följde med på hade restaurangen Himmelwandschutte som slutmål. Enligt våra guider så skulle dom ha världens godaste blåbärspaj där, men det höll vi inte med om. Men promenaden i sig var desto härligare, vi gick förbi hungriga och nästan tama ekorrar och igenom sagodalen Gruner Baum.

Örnnästet

Detta var en av de två utflykter vi hade beställt hemifrån, en halvdag på den jättegamla borgen som dom spelade in filmen på. För att ta sig upp till borgen så får man använda fötterna, inte en linbana som i filmen. Det finns ingen linbana upp till borgen, den är trickfilmad, linbanan som dom använder i filmen finns på ett berg närmare Salzburg. Väl uppe i nedre borggården fick vi ta plats för den falkoneringsuppvisning som utflykten börjar med. Två falkonerare visar upp allt från rätt små falkar till den gåsgam som mäter 2,6 meter i vingspann. Efter uppvisningen var det dags för en guidning av den övre borggården, där filmen spelades in. Vi fick bl.a se deras vapenförråd, klocktorn och kapell. Efter guidningen åt vi lunch på borgens restaurang och sedan var det dags att återvända till hotellet.

Intrycket av denna utflykt som kostade 285 kronor var att det var för lite visning av den övre borgen, men däremot så var falkoneringen mer sevärd än vi trodde.

Venedig

Resans höjdpunkt! 510 kronor för en heldagsutflykt till Venedig. Förvisso tillbringades mest tid på bussen, men dom timmarna vi fick i Venedig var perfekta. Eftersom vi inte tyckte det var värt 20 euro var att åka gondol en halvtimme av den redan knappa tiden tillsammans med 4 andra, så valde vi att strosa runt den tiden istället. Vi såg allt man ska se förutom Suckarnas bro, eller rättade sagt så nöjde vi oss denna gång med att bara se utsidan av sevärdheterna, måste ju spara lite tills vi kommer tillbaka, för det ska vi bara göra. Vi åt underbart god mat (hittade en Snack bar som sålde de godaste Foccachia jag någonsin ätit, för endast 4 euro) som vi tog med oss till en lugn kanal, där vi satte oss på trappan ner till vattnet och njöt av utsikten och maten. Efter det fortsatte vi strosa runt tills vi kom på att vi var glassugna, då köpte vi glass av en försäljare vid Rialtobron, och gick ner till vattnet vid Canal Grande och satte oss och doppade fötterna. Det var en väldigt varm dag.

Det blev lite shoppat också, jag köpte en jättegullig T-shirt som souvenir, Rikard en målning och så hittade vi en affär som sålde fin italiensk choklad (PaSticceria Marchini).

Tips och råd inför resan

  • När vi bokade resan så hade dom en drive att man fick halvpension på köpet om man bokade före ett visst datum. Det betydde 5-rätters middagar om man valde att bo på Hotel Salzburger Hof och 3-rätters på Hotel Gisela. Maten var överlag väldigt bra under hela resan, även våra 5-rätters middagar. Men om vi inte hade fått dem på köpet, så är det tveksamt om det hade varit värt de 2200 kronor det kostade att uppgradera. Delvis pga av den anledningen att vi som tog bussen ner kom fram till hotellet väldigt sent på lördagen och knappt orkade äta någon mat då, men också att när man tar en heldagsutflykt som vi gjorde till Venedig så får man bara äta en buffé när man kommer tillbaka till hotellet vid tio-tiden. Vilket gör att det eg. bara blir 5 st 5-rätters, och alltså väldigt dyrt per måltid. Vill man dessutom byta ut en middag mot en fonduekväll så får man lägga till ytterligare 10 euro.

  • En till matvarning: På båten mellan Puttgarden och Rödby (hemvägen) gör man bäst i att ta något annat än deras varmrätter, vi fick betala typ 80 kronor för lite torra fish and chips som nätt och jämnt gick att äta. Köp en smörgås eller håll er till ni stannar någon annanstans.

  • En annan sak att tänka på för dom som gärna vill sova i samma säng men inte är gifta, är att säga till redan när resan bokas, för vi fick enkelsängar på alla hotell utom Salzburger Hof.

  • För er som tänker ta Achenpromenaden till Bad Hofgastein så är det två saker jag vill rekommendera. Det första är en liten omväg till en bra lunchrestaurang, den heter Sandwirtstueberl och ligger i Dietersdorf (mellan Anger och Bad Hofgastein), jag kan verkligen rekommendera Champinjonschnitzeln. Det andra stoppet är precis när man kommer in i Bad Hofgastein och har deras Schlossalm-bana på vänster sida. Någonstans där på höger sida finns en jättefin hönsgård med otroliga höns, en såg ut som en tvåbent angorakatt t.ex.